Over ons

Wij zijn een duurzame leefgemeenschap in de wijk Zuiderveld in Nijmegen Noord.

Onze visie: een regeneratieve woongemeenschap vol creatieve kracht, met hart voor mens en natuur.

Het project is opgezet door de Vereniging Ecodorpen Gelderland (CVEG). Wij werkten samen met woningcorporatie Talis, woningbouwvereniging Gelderland (WBVG), Architectenbureau Hoogte Twee, aannemersbedrijf Trebbe en de gemeente Nijmegen. In de zomer van 2020 werd gestart met de bouw, en in het voorjaar van 2021 waren alle woningen opgeleverd.

We hebben een project gerealiseerd dat veel duurzamer is dan een gemiddeld nieuwbouwproject. Die duurzaamheid zit onder meer in vermindering van het energiegebruik, efficiënt watergebruik, het toepassen van ecologische en circulaire bouwmaterialen en het ontwikkelen en beheren van gezamenlijke (sociale) voorzieningen. Benieuwd hoe we dit precies hebben gedaan? Lees het op de pagina Duurzaamheid van CVEG.

Ons ecodorp maakt deel uit van de woonwijk Zuiderveld. Het eerste dat opvalt als je bij ons langskomt, is de fantastische tuin met een grote gedeelde schuur. In een U-vorm om de tuin heen staan drie rijtjes met huizen. Er zijn eengezinswoningen, appartementen en studio's. We wonen hier met zo’n 60 volwassenen en 30 kinderen. Alle woningen vallen onder sociale huur. Er is een logeerkamer die bewoners kunnen reserveren voor gasten.

Ons gemeenschapshuis, de Gerlinde, is het levende hart van het ecodorp. Op de benedenverdieping vind je de huiskamer en keuken, waar we samen eten en kletsen. Op de eerste verdieping zijn rolstoeltoegankelijke ruimtes, die je ook als wijkbewoner kunt reserveren. Ook is hier onze Voko, waar we met elkaar biologische producten inkopen. Helemaal op zolder vind je onze meditatieruimte, die ook te reserveren is.

Een meer uitgebreide beschrijving vind je op de CVEG website.

Interesse om hier te wonen?

Als je geïnteresseerd bent in onze woongemeenschap, en wilt onderzoeken of het bij jou past, ben je van harte welkom om contact op te nemen.

Sociocratie

Binnen onze vereniging werken we met de sociocratische methode. Dit is een manier om de organisatie vorm te geven en te leiden op basis van gelijkwaardigheid.